Szolgáltatások

Monitoring, Üzemeltetés

A megvalósított naperőmű üzemeltetése nagyban leegyszerűsödik, ha a megfelelő monitoring rendszert integráljuk a rendszerbe.

De mit is jelent a monitoring, illetve mi is a célja?


A monitoring rendszerek célja a napelemes erőművek működésének ellenőrzése és nyomon követése, az aktuális és múltbéli adatok regisztrálása, archiválása, illetve azok lekérdezése. Az adatok lekérdezése bármilyen okos eszközzel, internetes, vagy sima bluetooth-os kapcsolat segítségével könnyen letölthető.

Az adatokat minden esetben az inverterek segítségével regisztrálhatjuk, amely méri a napelemek, illetve a rendszer hozamát. Kis rendszerek esetében tapasztalható, hogy a rendszerek tulajdonosai a rendszer beüzemelését követően rendszeresen figyelik a rendszer működését, illetve hozamát, majd ez az érdeklődés rövid időn belül lankad, majd eltűnik. Sok esetben sajnos az esetleges hibákat a meghibásodást követően sok idővel, akár hónapokkal később vesszük észre, mindez a rendszer hozamának részleges, vagy akár teljes kiesésének köszönhetően a megtérülés időtartamát jelentősen meghosszabbíthatja.
Napjainkban az internet lehetővé teszi, hogy akár távolról, azaz on-line követhetjük nyomon a rendszer működését. Mindez az inverter által regisztrált termelési adatok lehívásával valósítható meg. Az internet nagy előnye, hogy bárhonnan elérhető a rendszer, mindez az inverter gyártók felhő alapú szolgáltatásainak, illetve az inverterekbe integrált kommunikációs moduloknak köszönhetően. A felhő alapú portálon keresztül a monitoring ingyenes, azaz semmilyen többletköltséget nem generál.
A monitoring rendszerek leginkább a rendszer üzemeltetőit segíti, ennek célja a működés, a hozam felügyelete, az esetleges hibák gyors és pontos beazonosítása, azok gyors elhárítása, vagyis a termelés kiesésének lerövidítése.
A mai inverterek okos megoldásainak köszönhetőn a napelemes rendszer felügyelete a legmagasabb szinten valósítható meg.
Cégünk vállalja napelemes rendszerek felügyeletet, illetve a szakszerű hibaelhárítást, mint szolgáltatást.

Tudatában vagyunk annak, hogy a nagy méretű napelemes rendszerek befektetésként működnek, ennek megfelelően a legmagasabb szintű proffeszionalizmussal és tudással kezeljük a feladatot!